Säästäminen, sijoittaminen ja oman talouden budjetointi sekä hallinta ovat tämän hetken kuuma peruna. Harvemmin surffailen trendien aallonharjoilla, mutta oman talouden tasapaino, joka luo mielenrauhaa ja hyvinvointia on trendinä aika jees! Olen luullut sijoittamista vaikeaksi, mutta yllätyin miten helpoksi sijoittamisen aloittaminen on tehty. Aloittaa voi pienilläkin summilla ja niinkin helposti kuin omassa verkkopankissa.
Minulle sijoittaminen on ollut aikaisemmin maailman epämielenkiintoisin asia (asunnon ostoa lukuunottamatta), mutta nykyään aloitan aamut pörssiuutisilla ja seuraan maailman taloutta ja yrityksiä aivan eri silmin. Sijoittamisesta on tullut elämäntapa! Lue myös postaus: Osakkeisiin sijoittaminen eli osakepoiminta.
Huom! Postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka tunnistat *- merkistä.

Sijoittamisen aloittaminen – Miksi sijoittaa?
Rahan arvo heikkenee jatkuvasti inflaation (hintatason nousu) aiheuttamana ja se nakertaa tilillä makaavia säästöjä. Jos laitoit tilillesi vuoden 2020 alussa 1000€ on sen arvo vuoden lopussa 997€ inflaation vuoksi, joka vuonna 2020 on ollut 0,3% (lähde: findikaattori.fi). Tämä tarkoittaa sitä, että saat säästämällesi rahalle vähemmän vastinetta hintojen nousun myötä.
Vaihtoehtona on sijoittaminen, jossa sinun on mahdollista saada sijoittamallesi rahalle tuottoa. Sen sijaan, että inflaatio nakertaa säästöjesi arvoa, säästösi voivat tuottaa lisää rahaa.
Make money work for you.
Sijoittamisen aloittaminen – Mistä lähteä liikkeelle?
Suosittelen liikkeellä lähtöä seuraavasti:
1. Lue kirjoja aiheesta – aloita kevyillä, helposti ymmärrettävillä, kansantajuisesti kirjoitetuilla ja inspiroivilla kirjoilla. Itse aloitin kirjoilla Julia Thurenin Kaikki rahasta ja Merja Mähkän Sijoittajaksi 7 päivässä. Rahan Tajua suositellaan myös, mutta itse en ole sitä vielä lukenut.
Nämä kaikki yllämainitut löydät mm. *Nextorysta (lataa appsi puhelimeesi tai tablettiisi kirjoja lukeaksesi)
2. *Avaa maksuton asiakkuus Nordnettiin ja tutustu sijoittamiseen *Nordnetin koulussa. Tällä tavalla pääset nopeasti kiinni sijoittamiseen käytännössä. Aloittelijoille suosittelen tutustumaan Nordnetin koulussa erityisesti *rahastoihin (sivua alas skrollaamalla löydät myös inspiroivan kuukausisäästölaskurin!).
Voit sijoittaa Nordnetin sijaan omassa verkkopankissasi, mutta itse suosin Nordnettiä useistakin eri syistä (enkä ole ainoa).
3. Seuraa sijoittamiseen liittyvä tilejä Instagramissa ja liity ryhmiin Facebookissa. Instagramissa löydät hyviä tilejä etsimällä mm. seuraavilla tägeillä: vaurastuminen, korkoakorolle ja sijoittaminen.
4. Luo ilmainen tili Inderessiin ja tilaa sähköpostiisi pörssin aamukatsaus. Erityisesti jos suunnittelet osakkeiden ostamista jollakin aikavälillä. Muutenkin mielenkiintoista luettavaa! Löydän itseni usein seikkailemasta Inderesin foorumilla.
Mihin minä sijoitan ja miksi?
Itse aloitin rahastoista ja nykypäivänä minulla sijoituksia useammissa rahastoissa, yhdessä ETF:ssä ja useissa osakkeissa. Salkustani löytyy osakkeita laidasta laitaan ja olen sijoittanut hieman rahaa jopa hyvin riskisiksi katsomiini osakkeisiin. Tiedostan kuitenkin niiden suuren riskin ja se on minulle vähän kuin ”pelirahaa” eli lisäjännitystä.
Minua kiinnostaa erityisesti erilaiset REIT-osakkeet. Sijoittamalla REIT (Real Estate Investment Trust) osakkeisiin, voin sijoittaa kiinteistöihin ostamatta kiinteistöä. REIT- osakkeiden omistajana olen oikeutettu osinkoihin, joita maksetaan ulos joidenkin REIT-osakkeiden osalta jopa kuukausittain.
Lisäksi pyrin etsimään suomalaisia minua viehättäviä yrityksiä, joissa näen kasvupotentiaalia, kuten Honkarakenne. Olen aina ihaillut Honkarakenteen mallistoja ja uskon hirsirakentamisen olevan osa tulevaisuuden rakentamista, joka nostaa suosiotaan. Tämä tulee tuskin olemaan salkkuni tuottoisin osake, mutta minulla on muitakin syitä sijoittaa yritykseen kuin arvonnousu.
Minulle syy sijoittaa on turvata tulevaisuutta, mahdollistaa valintoja ja vaikuttaa maailmaan. Tällä hetkellä aikaisemmat sijoitukseni ovat antaneet minulle mahdollisuuden hypätä ”sapattivuotta” viettämään (lue lisää postauksestani Sapattivapaa osa 1).
Sijoittaminen on aina riski
Sijoittamisessa on toki aina riskejä. Tämän vuoksi on hyvä kartoittaa oma riskinsietokyky ja sijoittaa sen mukaisesti. Itse koen ottaneeni hyvin harkittuja riskejä ”pelirahoja” lukuunottamatta. Historia näyttää että vaikka pörssissä tulee välillä laskuja niin ne nousevat aina pitkällä aikavälillä. Eli kun olet kylmähermoinen laskujen hetkellä ”it pays off” ja jollakin aikavälillä kurssien yleistaso nousee aikaisemman huipun ylitse.
Postauksen tarkoitus ei ole antaa sijoitusvinkkejä vaan inspiraatiota aloitukseen. Lue tutki, opiskele ja valitse itsellesi sopivat sijoituskohteet. Muista, että tärkeintä on aloittaminen.
Onko sinulla vinkkejä sijoittamisen aloittamiseen, joita ei tässä mainittu? Jos kaipaat lisää neuvoja aloitukseen laita viestiä niin ohjaan sinut avun äärelle. <3
Rakkaudella,
Mona
Huom! Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.