Suklaata, rakkautta & nautintoja

"How about some jazz, chocolate & love making"

Minnie And Chico Suklaakonvehdit Workshop Lover

Sapattivapaa osa 1 – Irtiotto

Vuosi 2020 on ollut käänteentekevä. Henkilökohtaisessa elämässäni se on tarkoittanut irtisanoutumista työstäni kymmenen vuoden jälkeen, jonka lopputuloksena on sapattivapaa. Mistä ajatus lähti? Miten mahdollistin irtioton ja sapattivapaan?

Lue myös sapattivapaa osa 2 – tavoitteena unelmaelämä

Instagram: Olet sä kyllä rohkea, kuva: Katri Haavisto Photography

Kun unelmasta tulee pakko, on irtioton paikka

Kevät oli kovaa aikaa monille, koska kuuluisan koon rantauduttua Suomeen kukaan ei tiennyt mitä tuleman pitää. Vuosikaudet olin lähtenyt aamuisin toimistolle ja tehnyt töitä muiden seurassa. Toimistostamme kuului naurunpurskahduksia, kun tauoilla puimme elämää, parisuhteita ja nautimme mustasta huumorista. Maanantait eivät olleet koskaan ikäviä ja arki oli yhtä hauskaa kuin viikonloput.

Keväällä siirryin kotiin töihin ja pikkuhiljaa työ muutti muotoaan. Kesäloman aikana käsitin, että unelmatyöni ei ollut enää entisensä. Minäkään en ollut entiseni. Yhtäkkiä olin 33- vuotias ja jumissa jossakin tietokoneen kymmenien välilehtien välissä.

Olin rakentanut ympärilleni kalterit, jonka myötä unelmatyöstäni oli tullut vankila. Kun unelmasta tulee pakko, arkipäivät matelevat eteenpäin ja ajatukset ovat tukossa. Pysäyttävä hetki, jolloin on aika kysyä itseltä mitä voin tehdä?

Sapattivapaa – Siitä se ajatus sitten lähti

Kesäkuussa istuimme parvekkeella auringon paisteessa aamiaista nauttien. Kävimme keskustelua mieheni kanssa siitä, mikä tuo arkeemme eniten iloa, koska arki on aikaa jota elämme eniten. Mieleeni on painunut sanonta:

Some people wait all week for Friday, all year for summer, all life for happiness.

Itse ajattelen tätä muistutuksena siitä, että on tärkeää tehdä arjesta miellyttävää. Sellaista, josta ei tarvitse paeta ja odottaa tulevaa. Joka elää jatkuvasti tulevassa tuskin on koskaan onnellinen. Mikä sitten tuo meille eniten iloa arjessa? Mitä haluamme elämäämme lisää? Vastaus oli yksinkertainen: aurinko, sen tuoma valo ja lämpö. Se, että voi hypähtää alusvaatteisillaan ulos nauttimaan herkullista aamupalaa.

Siitä se ajatus sitten lähti. Hetkittäin mietimme muuttoa Portugaliin ja toisessa hetkessä unelmoimme talvista Aasiassa. Vähitellen ajatuksemme kirkastui. Lopputuloksena oli suunnitelma muutosta talveksi 2020-2021 Balille.

Miten mahdollistin sapattivapaan?

Yksinään lapsen kanssa en varmasti olisi nähnyt tälläistä mahdollisuutta. Jättää nyt vakityö ja turvallinen toimeentulo. Olen ollut yksinhuoltaja lähes 14-vuotta, josta olen opiskellut useamman vuoden ja tehnyt lyhennettyä työaikaa, lisäksi kontollani on ollut suuret asumiskulut. Lopputuloksena rahaa ei ole säästöön jäänyt senttiäkään.

Rahoittaaksemme suunnitelmamme päätimme myydä asuntoni. Laskin, että siten minulla on varaa jäädä pois töistä vuodeksi (useammaksikin, mutta en halua kuitenkaan syödä säästöjä, vaan kasvattaa varallisuutta). Suomessa ollessamme voin lisäksi olla apuna mieheni yrityksessä ja hoitaa hänen inhokkitöitään: byrokratiaa. Näin hän voi keskittyä siihen mitä osaa parhaiten ja sekin on säästö. Sekä rahallinen, että mielenterveydellinen.

All our dreams can come true if we have the courage to pursue them. 

Walt disney

Lue myös postaus: Miten päästää yli pelosta ja toteuttaa unelmia?

Asuntoa aikoinaan ostaessa arvioin, että kyseisen alueen arvo tulee kasvamaan lähivuosina merkittävästi, joten asunto on samalla sijoitus. Nyt reilu kahdeksan vuotta myöhemmin on asunnon arvo noussut noin 30%, jonka lisäksi olen maksanut lainaa pois monta kymmentä tuhatta. Vaikka säästöön ei ole jäänyt rahaa, on minulla kuitenkin kertynyt säästöjä asunto-omistuksen myötä.

Sapattivapaa – Suunnitelmista totta deadlinen avulla

“A dream written down with a date becomes a goal.”

Aikataulutin vaiheet asuntomme myyntiin saattamiseksi. Teimme pientä pintaremonttia ja sovin kalenteriin kuvauspäivän kiinteistövälittäjän kanssa. Näin minulla oli deadline.

Saimme asunnon myytyä ja tammikuun lopussa pakkaamme elämämme laatikoihin. Suunnitelmamme muuttaa talveksi Balille tai Thaimaaseen on vallitsevan tilanteen vuoksi vaihtunut ajatukseen vuokra-asunnosta. Katsomme asiaa uudestaan vuonna 2021 alkutalvesta jospa silloin viisumin saaminen on helpottunut.

Asunnon myynnistä saaduilla rahoilla maksamme asunto- ja autolainat pois, osan sijoitamme yrityksiimme, osan osakkeisiin ja rahastoihin ja osan ”korkeakorkoiselle” ja kuluttomalle säästötilille. Itse haaveilin lisäksi asuntovaunusta, joka mahdollistaisi meille kaikenlaisia seikkailuja! Voisimme yöpyä kaupungissa aina halutessamme ja muutoin olla paljon mökillämme Laitilassa.

Perheeni ei kuitenkaan innostunut asiasta, joten ehkä olen sittenkin perheen spontaanein ja seikkailunhaluisin. (Sidenote: vanhempani ovat joskus asuneet asuntoautossa kesän samoin kuin veljeni, eli ei mitään uutta sinänsä).

Saamme siis toistaiseksi tyytyä Balin lämmön sijaan Suomen talveen. Se ei kuitenkaan poista sitä, että seuraavat kuukaudet voin omistaa rentoutumiselle ja ajatusten kirkastamiselle. Katselen hyviä webinaareja, luen inspiroivia kirjoja ja annan ajatusten lentää.

Onko sinulla haaveissa irtiotto, kuten sapattivapaa? Hae ideoita tavoitteiden asettamiselle postauksestani, jonka kirjoitin uuden vuoden kynnyksellä: Tavoitteiden asettaminen

Rakkaudella, <3

Mona

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suklaajumalatar Minnie

Minnie And Chico Suklaajumalatar

Tarinankertoja & Chocolatier. 

Intohimosta elämyksiin, aitoihin nautintoihin, rakkauteen, kehon & mielen hyvinvointiin ja suklaaseen.