Discover Everyday Happiness!

Rakkautta, suklaata & unohtumattomia hetkiä

Minnie And Chico Suklaakonvehdit Workshop Lover

Osakkeisiin sijoittaminen eli osakepoiminta

Kirjoitin muutama kuukausi sitten postauksen sijoittamisen aloittamisesta ja nyt on aika jatko-osalle. Aiheena osakkeisiin sijoittaminen eli osakepoiminta. Postauksessa paljastan miten olen itse valinnut sijoituskohteeni pörssistä. Osakkeisiin sijoittaminen on mielestäni yksi kiinnostavimpia tapoja sijoittaa, koska ostaessani yrityksen osakkeita pörssissä minusta tulee yrityksen osakkeenomistaja. Aika mahtavaa, eikö?

Huomioithan, että sijoitukset ovat omiani eivätkä täten ole sijoitussuosituksia. Postauksen tarkoitus ei ole antaa sijoitusvinkkejä vaan inspiraatiota osakepoimintaan pörssissä. Lue, tutki, opiskele ja valitse itsellesi sopivat sijoituskohteet.

Postauksessa puhun paljon aliarvostetuista yrityksistä. Tämä tarkoittaa sitä, että osakkeen hinta (markkina-arvo) on halvempi kuin yrityksen käypä arvo. Aliarvostukselle on yleensä jokin syy ja on tärkeää tietää mikä se on. Tällä tavalla kartoittaa millaista ja miten suurta riskiä on ottamassa.


Huom! Postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka tunnistat *- merkistä.

Miksi sijoitan osakkeisiin?

osakkeisiin sijoittaminen

Omana tavoitteenani on mahdollisimman stressitön elämä, jossa aikataulut ovat joustavia ja työtä voi tehdä pääsääntöisesti paikasta riippumatta. Osakkeisiin sijoittamalla laitan rahani tekemään työtä puolestani ja varallisuuteni karttuu kuin huomaamatta. Osakkeisiin sijoittaminen on yksi useista tavoista luoda varallisuutta ja mahdollistaa joustavampaa elämää. Aikaa treenaamiselle, pitkille aamuille hyvän kahvin kanssa, mökkiviikonlopuille perheen kanssa, ystäville, uuden opiskelulle jne.

Jos osakkeisiin sijoittaminen kiinnostaa, aloita *luomalla maksuton tili Nordnettiin. Nordnet on käytetyimpiä alustoja Suomessa osakesijoittamiseen.

”Laita raha tekemään työtä puolestasi. Raha tekee töitä silloinkin kun itse teet jotain muuta”

1. Etsin aliarvostettuja REIT- osakkeita

Koronan jäljiltä monet ostoskeskuksiin keskittyvät REIT- osakkeet laahasivat arvostuksessaan pitkään, joka mahdollisti minulle herkullisia ostopaikkoja. Korona nosti verkkokauppojen myyntiä ja ostoskeskukset olivat paikoin jopa kiinni pitkiä aikoja ympäri maailmaa. Ostoskeskuksiin sijoittavat REIT:it olivat ymmärrettävästi pelottavia sijoituskohteita. Usealla foorumilla ja artikkeleissa puhuttiin jopa ostoskeskusten ”apokalypsestä”. Mielestäni tämä on hyvin lyhytnäköistä.

Ostoskeskuksia tulee toki häviämään, siitähän on puhuttu jo vuosia. Ostoskeskuksiin keskittyviä REIT:ä on kuitenkin moneen eri lähtöön. Karsin näiden joukosta helmet, joiden uskon selviytyvän voittajina. Luin artikkeleja useiden REIT:en toiminnasta, johdon ansioluettelosta, toimintaympäristöstä, taloudellisesta tilanteesta, kuuntelin kaverien vinkkejä, sekä katsoin osakkeiden kursseja viimeisen 5v. ajalta ja mihin niillä sen mukaan on potentiaalia nousta.

Niin kuin osakkeiden poiminnassa muutenkin, on tärkeää ennustaa tulevaa. REIT-osakkeiden kohdalla se meni jotakuinkin näin: Palaavatko ihmiset ostoskeskuksiin? Onko ostoskeskukset tulevaisuudessakin paikkoja, joissa lapsiperheet viettävät päiviä kurjien säiden aikaan? Jos ostoskeskusten aika ajaa ohitse, kuoleeko tämä kyseinen REIT vai muuntautuuko se maailman mukana?

Tämän pohjalta salkkuuni on valikoitunut mm. Simon Property Group ja Riocan.

REIT= Sijoittamalla REIT (Real Estate Investment Trust) osakkeisiin, voin sijoittaa kiinteistöihin ostamatta kiinteistöä. REIT- osakkeiden omistajana olen oikeutettu osinkoihin, joita maksetaan ulos joidenkin REIT-osakkeiden osalta jopa kuukausittain.

2. Etsin aliarvostettuja digitaalisia ratkaisuja ja koodia myyviä yrityksiä

Digitaalisia ratkaisuja eli mm. koodia myyvät yritykset ovat ehdottomasti tämän päivän ja tulevaisuuden juttu. Kuten eräs turkulainen massimaisteri Juha Kallio totesi ”nykyisin maailmassa kasvaa seuraavat asiat: massi ja koodi”. Itselläni heikkous on se, että en osaa (vielä) laskea yritysten osakkeiden arvohaarukkaa, eli mitä osakkeesta kannattaa maksaa. Onneksi on Inderes (joka antaa yritysten osakkeille tavoitehintoja) ja veli, joka osaa laskea arvohaarukan.

Salkkuuni on valikoitunut ajan saatossa mm. Digia, Innofactor, Tietoevry ja Technotree.

3. Etsin aliarvostettuja megatrendien aallonharjalla surffaavia yrityksiä

Taas ennustetaan tulevaa. Uskon, että tulevaisuudessa panostamme entistä enemmän koteihimme, terveyteemme, hyvinvointiimme, nautintoon ja yksinkertaisiin asioihin. Viimeisen vuoden aikana on osoitettu, että töitä voidaan tehdä helposti etänä, jonka uskon lisäävän entisestään vapaa-ajan tonttien ja mökkien ostoa. Ehkä useampi harkitsee jopa talon rakentamista kaupunkien ulkopuolelle pienemmille paikkakunnille?

Tästä näkökulmasta katsottuna on minulle ollut selvää, että hirsi- ja puurakentaminen tulee kasvamaan entisestään. Kyseessä on ekologinen ja terveellinen rakennusaine ja jopa valtion taholta on olemassa puurakentamisen edistämisohjelma (ympäristöministeriö: puurakentamisen edistäminen). Lisäksi Instagramia selatessani en voi kuin uskoa puu- ja hirsirakentamisen kasvuun. Tämän vuoksi salkkuuni on valikoitunut Honkarakenne.

Sauna on minulle tärkeä rentoutumispaikka ja mökillä käydessämme saunomme useasti puulämmitteisessä pihasaunassamme. Saunan terveysvaikutukset ovat kiistattomat ja uskon saunalla olevan mahdollisuuksia valloittaa maailman. Suomalainen saunoihin erikoistunut Harvia on tehnyt erinomaista tulosta jo pidempään. Tätä postausta kirjoittaessani Harvia on julkaissut 2021 ensimmäisen kvartaalin tulokset, jotka ovat saaneet monet haukkomaan henkeään.

Itse uskon tämän olevan vasta ”alkusoittoa”. Harvia ei varsinaisesti sitä ostaessani ollut hinnaltaan aliarvostettu, mutta katsoin sen olevan varma nousija.

4. Etsin aliarvostettuja energiayhtiöitä

Energian tarve ei lopu koskaan. Piste. Etsin aliarvostettuja ja hyvää osinkoa jakavia energiayhtiöitä jenkeistä ja Kanadasta. Megatrendien mainingeissa perinteisemmät energiayhtiöt ovat jääneet jalkoihin, kun sijoittajat ovat sijoittaneet kilpaa rahojaan ”vihreisiin ja puhtaisiin” energiaratkaisuihin keskittyneisiin yrityksiin.

Lopputuloksena näiden trendikkäiden yritysten osakkeiden hinnat ovat olleet järjettömiä suhteessa tuottoihin. On muodostunut niin sanottu kupla. On kuitenkin unohdettu, että myös moni näistä perinteisimmistä energiayrityksistä suuntaa investointejaan kohti vihreämpiä ja puhtaampia ratkaisuja. Lisäksi tosiasia on kuitenkin, että me tarvitsemme näitä perinteisiä energiamuotoja vielä pitkään.

5. Etsin aliarvostettuja ”turvasatamia” ja kasvuyhtiöitä

Turvasatamat ovat osakkeita joihin raha valuu kun pelko kasvaa markkinoilla. Pelkoja voi synnyttää mm. inflaatio ja korkojen nousu. Turvasatamiksi kutsutaan isoja ja vakaita toimijoita, joilla on turvattu kassavirta ja tasaisesti kasvava, hyvä osinko. Omistamalla osakkeita yrityksen yhtiökokouksessa ilmoitettuna täsmäytyspäivänä on oikeutettu osinkoihin. Nämä maksetaan tilille osingonmaksupäivänä.

Kasvuyhtiöt ovat yrityksiä, jotka maksavat yleensä matalaa osinkoa (tai ei ollenkaan) suhteessa osakkeen hintaan, koska yritys rahoittaa tuotolla kasvuaan. Näillä yleistä on se, että osakkeen arvo kohoaa ajan myötä kun yritys laajenee ja tekee parempaa tuottoa. Vaikka osinkoa ei jaeta tai se on pieni, osakkeen arvonnousu on houkutteleva syy sijoittaa. Esimerkiksi käytettyjä autoja myyvän Kamuxin osakkeita sai ostaa halvimmillaan vuonna 2020 alle viidellä eurolla. Tätä kirjoittaessani osakkeesta joutuu pulittamaan melkein 15€. Alle viidellä eurolla osakkeita ostaneet voisivat siis myydä osakkeensa tänään huomattavalla voitolla.

Salkkuuni on valikoitunut ns. turvasatamista mm. Tietoevry ja Nordea, sekä kasvuyhtiöistä Kamux.

Osakkeisiin sijoittaminen – Vinkkejä!

  • Lue Inderesistä analyysit ja annetut tavoitehinnat -> nämä antavat hyvää osviittaa osakkeen ”käypästä” hinnasta, jos et itse osaa laskea (huom! tavoitehinta on vuoden tavoite eikä tae siitä, että hinta tulee kohoamaan ennusteeseen).
  • Tutki yrityksen johtohenkilöiden ansioluetteloa ja saavutuksia -> herättävätkö ne luottamusta?
  • Lue Inderesin foorumia -> mitä spekulaatioita on (ja mahdollista sisäpiiritietoa on saatavilla)yritykseen liittyen?
  • Tutustu yrityksen omiin sivuihin sijoittajalle.
  • Lue Kauppalehteä ja Arvopaperia.
  • Mieti osaketta ostaessasi onko kyseessä kasvuyhtiö vai tasaisen tuoton takoja ja kasvavan osingon maksaja.
  • Mikä on oma tuottotavoitteesi, riskinsietokykysi ja sijoitussuunnitelmasi?
  • Hajautus on yleensä kannattavaa -> itse sijoitan useisiin eri toimialoihin, maantieteellisiin sijainteihin ja valuuttoihin. Tällä tavalla voi tasapainottaa omaa sijoitussalkkua ja sen riskejä. Jos esim. jenkeissä sakkaa, voi Kanadassa mennä hyvin.
  • Jos sijoitat jenkkeihin tai Kanadaan kannattaa pysytellä kartalla mm. mahdollisista muutoksista verotuksessa tai lainsäädännössä (nämä voivat vaikuttaa yrityksen toimintaan ja osakkeen arvoon huomattavasti). Itse olen rekisteröitynyt Seeking Alphaan, luen siellä artikkeleja ja sähköpostiini kilahtaa myös Wall Street Breakfast- uutiskirje.

P.s. Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

Toivottavasti löysit postauksesta hyödyllisiä vinkkejä itsellesi, onnea osakepoimintaan!

Rakkaudella,

Mona

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Suklaajumalatar Minnie

Minnie And Chico Suklaajumalatar

Tarinankertoja & Chocolatier. 

Intohimosta elämyksiin, aitoihin nautintoihin &  suklaaseen.

Rakkautta, suklaata & unohtumattomia hetkiä.